Fra redaksjonen
Nå må standarden settes for godt koronasmittevern
Etter to måneder med unntakstilstand har vi fått en slags pause. Smittetallene har gått ned. Men det er liten grunn til å tro annet enn at dette bare var første bølge med covid-19. Nå gjelder det å stå best mulig rustet for andre runde.
I DEN HEKTISKE tiden helsetjenesten har vært igjennom har flere bioingeniører følt seg utrygge på jobb, skriver BFI-rådgiver Liv Kjersti Paulsen i en kronikk i denne utgaven. Hvordan bør de beskytte seg mot smitte med covid-19 når de tar eller analyserer prøver? Retningslinjer og rutiner har stadig blitt endret, og faren for å gå tom for smittevernutstyr har spøkt i bakgrunnen.
KORONAKRISEN har påført mange arbeidstakere store belastninger. Granskningene og evalueringene som kommer, vil sikkert konkludere med at belastningene kunne vært mindre om samfunnet hadde vært bedre forberedt. Dessverre er det for sent å gjøre noe med. Men det er mye man kan gjøre for å bli klar for det som kan komme.
BLANT ANNET kan man sørge for at bioingeniørene som tar og analyserer prøver slipper å gå rundt med en nagende usikkerhet når de gjør jobben sin. Utrygge arbeidstakere blir stresset og slitne. Stressede og slitne ansatte gjør lettere feil. Det kan bli en vond sirkel av utrygghet og stress, som skader både pasienter og helsepersonell.
DET MÅ GIS klare og entydige råd om bruk av beskyttelsesutstyr for bioingeniører. I et annet innlegg i denne utgaven spør forfatteren om det er trygt å være prøvetaker når koronasmittede kan være asymptomatiske? Alle arbeidsplasser bør vurdere risiko og innføre tiltak som gjør det så trygt som overhodet mulig – for både pasient og bioingeniør.