Fra redaksjonen
Snakk høyt om rasisme!
Pasientene har rett til helsehjelp. Helsepersonell har rett til et trygt arbeidsmiljø. Hva skal man da gjøre når det er pasienter som trakasserer og gjør arbeidsmiljøet utrygt?
Av SVEIN A. LILJEBAKK, ansvarlig redaktør
(Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for tidsskriftet Bioingeniørens mening om et aktuelt tema.)
BIOINGENIØRER OPPLEVER, i likhet med annet helsepersonell, diskriminering og rasisme fra pasienter. En undersøkelse fra 2020, gjort blant sykepleiere, gir en pekepinn om hvor stort problemet er: 60 prosent av respondentene med afrikansk bakgrunn hadde blitt utsatt for diskriminerende ytringer det siste året. Det samme gjaldt 30 prosent av sykepleierne med bakgrunn fra Asia. I de fleste tilfellene kom kommentarene fra pasienter eller pårørende. Situasjonen er nok ikke veldig annerledes for bioingeniører med hyppig pasientkontakt.
DILEMMAET ER: Pasientene har rett til helsehjelp. Helsepersonell har rett til et trygt arbeidsmiljø. Hva skal man da gjøre når det er pasienter som trakasserer og gjør arbeidsmiljøet utrygt? Sist Bioingeniøren skrev om dette temaet, i 2021, virket det som «å tåle og tie» var en mye brukt strategi. Mange snakket ikke om rasismen de ble utsatt for.
OPPMERKSOMHETEN OM rasisme ser imidlertid ut til å øke. Et eksempel på det er bioingeniørene ved Lovisenberg sykehus, som har skaffet seg juridisk ryggdekning for at de ikke trenger å godta hva som helst. Pasientene har rett til helsehjelp, men ikke rett til å kreve at en hvit bioingeniør skal ta blodprøven. Bioingeniørene har lagd seg gode standardsvar på rasistiske utsagn, og øvd på å bruke dem.
VIKTIGST AV ALT – det blir snakket høyt om rasisme. Det er neppe realistisk å bli kvitt alt av rasistisk og trakasserende adferd mot helsepersonell. Nettopp derfor må det være full åpenhet om problemet på arbeidsplassen. Det er ikke den som blir utsatt for rasisme som skal skamme seg, og tenke at det er best å være stille og ikke lage noe oppstyr om det. Alle arbeidsplasser bør ha en kultur for at rasisme er noe man snakker om – blant kolleger og med sin egen leder. Og arbeidsgivere må ha klare retningslinjer for hvordan man håndterer rasisme fra pasienter.
OPPLÆRING i å håndtere rasisme har gjort en forskjell for bioingeniør Nawres Oudah, det forteller hun om i denne utgaven. Hun har lært hva hun kan svare i vanskelige situasjoner – og hun vet at hun har kollegene og lederne i ryggen hvis noe ubehagelig skjer. Det er betryggende.
MANGE SOM JOBBER i helsetjenesten – og ikke minst blant bioingeniørene - har flerkulturell bakgrunn. Det understreker hvor viktig det er å bekjempe rasisme på arbeidsplassene deres. De fortjener anerkjennelse for jobben de gjør – ikke dårlig behandling og nedsettende kommentarer.