Frir til rekvirenter med ny nettside

Bioingeniør og kvalitetsrådgiver Guro Archer Lauritzen (til venstre), overlege og leder av kommunikasjonsnettverket ous.labfag.no Andreas Lind og prosjektleder og spesialrådgiver Sandra Dale ved Klinikk for laboratoriemedisin, Oslo universitetssykehus.
Dette trekløveret har ledet arbeidet med ny nettside for rekvirenter. Fra venstre: Bioingeniør og kvalitetsrådgiver Guro Archer Lauritzen, overlege og leder av kommunikasjonsnettverket ous.labfag.no Andreas Lind og prosjektleder og spesialrådgiver Sandra Dale ved Klinikk for laboratoriemedisin.

Siden skal hjelpe rekvirenter å ta kloke valg, og friste flere til å velge laboratorietjenester ved Oslo universitetssykehus.

Publisert Sist oppdatert

Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus (OUS) har lansert ny nettside for rekvirenter. Det er resultat av et nasjonalt prosjekt ledet av OUS på vegne av Helse Sør-Øst.

På nettsiden ous.labfag.no kan rekvirenter finne relevant informasjon om alle analyser som klinikken ved OUS tilbyr innen fagområdene farmakologi, immunologi og transfusjonsmedisin, medisinsk biokjemi, medisinsk genetikk, mikrobiologi og patologi.

Rekvirenter kan også få veiledning i kliniske problemstillinger, svar på ofte stilte spørsmål og informasjon om hasteprøver.

– Vi har tatt utgangspunkt i rekvirentenes behov, og forsøkt å fri oss fra silotenkning. Det er fort gjort å bli veldig opptatt av eget fagområde. Det nye nettstedet viser hva vi kan få til hvis vi tenker helhetlig og jobber tverrfaglig, sier prosjektleder Sandra Dale.

Tverrfaglig samarbeid

Sammen med overlege Andreas Lind fra Avdeling for mikrobiologi og bioingeniør Guro Archer Lauritzen ved Avdeling for patologi har Dale ledet prosjektet som står bak den nye løsningen.

De ulike avdelingene i klinikken har alle vært representert i prosjektet. I tillegg har arbeidsgrupper med rekvirenter fra spesialist- og primærhelsetjenesten bidratt med innspill.

Det er ingen hemmelighet at private laboratorier som Fürst tar alle de enkle prøvene, og videresender de vanskelige til oss.

Sandra Dale, spesialrådgiver ved OUS

Bioingeniør Archer Lauritzen forteller at tidligere hadde hver avdeling sin brukerhåndbok, med ulik oppbygging og innhold. Da måtte rekvirentene selv vite hvilken avdeling som utfører hvilke analyser. I tillegg måtte de lete seg frem i omfattende og detaljrik tekst.

Archer Lauritzen håper den nye nettsiden vil oppfattes som mer intuitiv og brukervennlig. Hun opplyser at både leger og bioingeniører har bidratt med informasjon og tekst på nettsiden, og mener det har vært avgjørende for å heve kvaliteten.

– Jeg oppfordrer bioingeniører til å bidra aktivt inn i deres egen labfag.no slik at informasjonen blir enkel og tydelig for rekvirentene, sier hun.

Forebygge feil

Det er en kjensgjerning at det i dag tas mange unødvendige prøver. I en travel hverdag kan det være enklere for leger å krysse av på en lang rekke analyser, for sikkerhets skyld.

– Vi håper at ny nettside bidrar til bedre veiledning slik at leger kan gjøre kloke valg, sier overlege Lind.

Noen analyser bestilles det for mye av, andre for lite. Ta en pasient som har vært på reise i utlandet som eksempel. Pasienten har hatt feber av uviss årsak siden hjemkomst. Legen bestiller CT og MR og behandler med antibiotika, men effekt uteblir.

– En prøve for importvirus ville vært en klokere løsning. Det er en analyse vi gjør, men som ikke alle kjenner til. Forhåpentligvis vil de nye nettsidene peke flere i riktig retning, sier Lind.

Han minner om at laboratoriene avviser og kaster mange prøver hver dag. Det kan skyldes at rekvirentene ikke vet hvilke prøver de skal ta, hva slags prøvemateriale de trenger eller hvor og hvordan prøven skal sendes.

Feilsendte prøver er en særlig utfordring. Det skjer daglig, og da kan det gå en ekstra dag eller to før analysene er klare. For pasientene kan det føre til forsinket behandling.

– Ambisjonen er at det nye nettstedet vil bidra til at det tas færre, men riktige prøver, oppsummerer Lind.

Vil konkurrere med private laboratorier

En ytterligere ambisjon er at flere rekvirenter i primærhelsetjenesten velger å sende prøver til OUS og ikke til private laboratorier.

– Det er ingen hemmelighet at private laboratorier som Fürst tar alle de enkle prøvene, og videresender de vanskelige til oss. Vi ønsker å være førstevalget og hovedleverandør, også for primærhelsetjenesten, sier prosjektleder Dale.

Hun fremholder at OUS er det beste valget for både rekvirent og pasient, blant annet fordi laboratoriene ved OUS har et bredere analyserepertoar og mer spisskompetanse. I tillegg er prøvesvar tilgjengelig på tvers av spesialisthelsetjenesten. Dermed slipper pasienten å ta nye prøver hvis hen blir innlagt på sykehus.

Overlege Lind mener også at OUS kan konkurrere på svartid.

– Per i dag har vi offentlige laboratorier med ledig kapasitet. Samtidig sendes tusenvis av prøver til private laboratorier, som det offentlige må betale for. Dette er sløsing og ekstremt ineffektivt, mener han.

Arbeidet med de nye nettsidene fortsetter. Fremover skal de utvikle en ny nasjonal bildedatabase for prøvetakingsutstyr og forbedre koblingen til DIPS. Målet er å ha dette klart til våren.

Powered by Labrador CMS