Å unngå unødvendig blodprøvetaking er både bra for pasienten og god ressursbruk for sykehuset, påpeker Mari Melby, rådgiver i NITO BFI.
Å unngå unødvendig blodprøvetaking er både bra for pasienten og god ressursbruk for sykehuset, påpeker Mari Melby, rådgiver i NITO BFI.

Stadig flere vil stikke mindre

«Ikke stikk meg uten grunn»-kampanjen har fått vind i seilene. Tolv sykehus er nå i gang, ytterligere 16 vurderer å bli med.

Publisert Sist oppdatert

Det gleder Mari Melby, BFI-rådgiver og tidligere prosjektleder for «Ikke stikk meg uten grunn» (ISMUG) ved Sykehuset i Vestfold.

ISMUG er et av flere prosjekter i legeforeningens brede «Gjør kloke valg»-kampanje, som skal redusere overdiagnostikk og overbehandling. En rekke organisasjoner for helsepersonell er partnere i kampanjen. NITO BFI ble med for et år siden og har engasjert seg sterkt i arbeidet med ISMUG.

Idéen om målrettet innsats for å redusere unødvendig blodprøvetaking kom fra Universitetssykehuset i Nord-Norge. Så ble sykehuset i Vestfold (SiV) inspirert til å kjøre sitt eget ISMUG-prosjekt, med Melby som drivkraft for kampanjen.

- Den resulterte i en reduksjon på 10 000 blodprøver fra 2022 til 2023, forteller hun.

Det handler om å stille spørsmålet: Er denne blodprøven virkelig nødvendig?

Mari Melby, rådgiver NITO BFI

Å få eliminert disse unødvendige blodprøvene er god ressursbruk for sykehuset. Men aller viktigst – det er bra for pasienten å unngå prøvetaking som ikke har noen medisinsk verdi.

- Det handler om å stille spørsmålet: Er denne blodprøven virkelig nødvendig? understreker Melby.

Diagnostisk samarbeid

På «Gjør kloke valg» sin nettside ligger informasjon om ISMUG, erfaringsdeling fra sykehusene som har kommet lengst, ferdig materiell som kan deles ut og en oppstartguide for sykehus som vil komme i gang med et ISMUG-prosjekt. BFI-rådgiver Melby er blant kontaktpersonene for ISMUG.

For BFI er «Ikke stikk meg uten grunn» et godt eksempel på bruk av bioingeniøren som diagnostisk samarbeidspartner (DSP) – og et eksempel på slikt samarbeid som gir konkrete resultater i form av bedre pasientbehandling og bedre ressursbruk.

Da Melby startet som prosjektleder for ISMUG i Vestfold tenkte hun ikke på det som diagnostisk samarbeid. I ettertid så hun at det var nettopp det.

- Gjennom undervisning for blant andre leger og sykepleiere ga vi råd om fornuftig rekvirering av prøver. Det er én måte å være DSP på, sier hun.

Norges første «Kloke valg»-sykehus

SiV ble nylig først ut i landet med å få status som «Kloke valg»-sykehus. Det betyr at sykehuset oppfyller et sett med kriterier. Blant annet skal man ta i bruk minst fem «Kloke valg»-anbefalinger fra fagmedisinske foreninger og starte minst to forbedringsprosjekter. Alle ansatte skal lære om «Gjør kloke valg». Det handler om systematisk innsats for å unngå overdiagnostikk.

NITO BFI støtter tiltaket «Kloke valg»-sykehus.

- Det er et viktig skritt i retning av en smartere og mer pasientvennlig helsetjeneste, sier Melby.

Powered by Labrador CMS