Nordlandssykehuset Vesterålen i Stokmarknes. Fra venstre: Barbro Henriksen, Frida Kjærstad Christoffersen, Maria Olsen Heløe, Malene Raahauge, Joyce Capote, Maja Hofsøy Gunnarsen og Christel Ryeng
Et knippe ansatte ved Nordlandssykehuset Vesterålen i Stokmarknes. Fra venstre: Barbro Henriksen, Frida Kjærstad Christoffersen, Maria Olsen Heløe, Malene Raahauge, Joyce Capote, Maja Hofsøy Gunnarsen og Christel Ryeng.

Tilbakeføring av oppgaver til Vesterålen

I fjor vår skrev Bioingeniøren om at bemanningskrisa i Vesterålen var over. Med rekrutteringstillegg fikk de mange søkere. Sju bioingeniører ble ansatt, og seks av dem er der fremdeles.

Publisert Sist oppdatert

Nå jobber laben med å få tilbake oppgaver som stoppet opp under krisa, og først ute var egen tapping av blodgivere. Godkjenninger, tilsyn og verifiseringer måtte på plass før oppstart, prosedyrer ble oppdatert og ansatte fikk ny opplæring. I tillegg måtte noe av utstyret oppgraderes.

- Nå tapper vi to-til-fire dager i uka, men har kapasitet til mer så snart vi får lært opp flere av bioingeniørene, forteller enhetsleder Barbro Henriksen.

Før nedstengingen hadde Vesterålen et blodgiverkorps på over 600 personer. For å finne ut av hvem av disse som fortsatt kan gi blod, er de ansatte i gang med en omfattende kartlegging der de ringer hver enkelt giver. Også nye blodgivere har meldt seg.

La om driften

Oddny Remlo. Foto: Heidi Strand

For å avlaste laben i Vesterålen har prøver fra primærhelsetjenesten (PHT) blitt sendt direkte til Bodø siden 2021. Det er i ferd med å endre seg.

Etter å ha fått nok bioingeniører og hentet inn nytt anbud for transporttjeneste, mottar Vesterålen nå PHT-prøvene fra egen region igjen. I tillegg har de lagt om driften slik at prøvene blir analysert samme kveld, i stedet for å vente til dagen etter, slik at avvikende svar fort kan ringes ut til rekvirent.

Kriseløsning med bismak

Selv om avdelingsleder for laboratoriemedisin i Nordlandssykehuset, Oddny Kristin Remlo, er fornøyd med stabiliteten i Vesterålen, synes hun likevel løsningen med rekrutterings- og stabiliseringstillegg ble et tveegget sverd.

- Ved å gi til Vesterålen har vi satt de andre lokalsykehusene i området i en skvis, for vi har ikke 150 000 kroner til alle på samtlige sykehus, forteller Remlo.

Nå er det laben på sykehuset i Bodø som sliter. De får ikke tak i nok bioingeniører til å jobbe i tredelt turnus.

Powered by Labrador CMS