Generell informasjon

Her finner du viktig informasjon om blant annet språk, forfatterskap, etikk, rettigheter og prosessen med innsending, behandling og publisering av manuskripter.

Oversikt over innholdet på siden

Her finner du informasjon om:

  • Språk
  • Forfatterskap
  • Forskningsetikk
  • Anonymisering og informert samtykke
  • Finansiering av prosjektet
  • Interessekonflikter
  • Dobbeltpublisering
  • Lisenser og kopirettigheter
  • Kunstig intelligens
  • Manusbehandling og publiseringsprosess
  • Slik sender du inn artikkelen

Språk

Bioingeniøren er et norsk tidsskrift som aksepterer manuskripter på bokmål, nynorsk, svensk og dansk. Tidsskriftet legger vekt på godt språk og bruk av norsk terminologi når det er mulig. For vitenskapelige artikler skal tittel, sammendrag og nøkkelord også oversettes til engelsk.

Etter godkjenning av manuskriptet blir det språklig bearbeidet i redaksjonen.

Se nyttige språkråd hentet fra Tidsskriftet for den norske legeforening (tidsskriftet.no):

Generelle skrivetips: https://www.tastaturet.no/

Ordliste for medisinske ord og uttrykk: https://tidsskriftet.no/annet/ordliste

Talluttrykk: https://tidsskriftet.no/annet/talluttrykk

Forkortelser: https://tidsskriftet.no/annet/forkortelser

Bindestrek: https://tidsskriftet.no/annet/bindestrek

Forfatterskap

Bioingeniøren følger Vancouver-gruppens kriterier for vitenskapelig forfatterskap (www.icmje.org):

En eller flere forfattere må ta ansvar for at hele arbeidet, fra planlegging til publisering, er integrert og sammenhengende. For å være medforfatter på en artikkel må følgende krav være oppfylt:

  1. Vesentlige bidrag til idé og utforming, eller datainnsamling, eller analyse og tolking av data OG
  2. Utarbeiding av selve manuskriptet eller kritisk revisjon av artikkelens intellektuelle innhold OG
  3. Godkjenning av artikkelversjonen som skal publiseres OG
  4. Enighet om å være ansvarlig for alle deler av arbeidet for å sikre at spørsmål knyttet til presisjon eller integritet til noen del av arbeidet er hensiktsmessig undersøkt og løst.

Forfatterrekkefølgen presenteres slik at førsteforfatteren vanligvis er den som har hatt hovedansvaret for utformingen av prosjektet og skrivingen av artikkelen. Vi aksepterer delt førsteforfatterskap i tilfeller hvor to personer har bidratt like mye til artikkelen. Sisteforfatteren er ofte en seniorveileder eller mentor i arbeidet. Hver enkelt forfatters bidrag i prosessen skal presiseres i artikkelen (se Utformingen av en artikkel - Forfatternes bidrag).

Personer som har gitt mindre bidrag enn beskrevet over skal takkes til slutt i artikkelen under “takk til ” (se Utformingen av en artikkel - Takk til).

Forskningsetikk

Studier som skal publiseres i Bioingeniøren, må ha nødvendige forskningsetiske tillatelser. Alle studier må følge Helsinkideklarasjonen og personopplysningsloven. Hvis studien er vurdert og godkjent av Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK), Kunnskapssektorens tjenester (SIKT), Personvernombudet (PVO), Mattilsynet eller andre relevante instanser, må dette beskrives i metodedelen med referansenummer i parentes. Hvis slike tillatelser ikke er innhentet, må du forklare hvorfor det ikke har vært nødvendig.

Anonymisering og informert samtykke

Når en artikkel inneholder omtale, laboratoriedata eller annen personinformasjon, må skriftlig, informert samtykke til publisering innhentes. Teksten skal anonymiseres så mye som mulig, selv om pasienten har gitt samtykke. Forfatteren må opplyse i følgebrevet om samtykke er innhentet, men skal ikke laste opp samtykkeskjemaet ved innsending av manuskriptet for å ivareta pasientens personvern. Informasjon om informert samtykke skal beskrives i metodedelen.

Finansiering av prosjektet

Det må redegjøres for finansiell bistand til prosjektet. Opplysninger om slik bistand skal komme frem under «Takk til » (se Utformingen av en artikkel - Takk til) .

Interessekonflikter

Eventuelle kommersielle egeninteresser eller andre interessekonflikter knyttet til det innsendte manuskript, skal angis i manuskriptet. Alle forfatterne må i tillegg fylle ut skjemaet Kartlegging av mulige interessekonflikter. Skjemaene skal legges til i ScholarOne ved innsending av manuskriptet.

Dobbeltpublisering

Bioingeniøren godtar som hovedregel ikke publisering av studier som tidligere er publisert andre steder. Med tidligere publisering menes publisering i allment tilgjengelige former, som tidsskrifter, aviser, magasiner, studentoppgaver eller på internett. Vi godtar imidlertid manuskripter hvor deler av studien har blitt presentert som en poster.

Hvis studentoppgaver, som for eksempel bachelor- eller masteroppgaver, danner grunnlaget for en originalartikkel, krever dette en tidsbegrenset klausulering av eventuell annen publisering. Dette betyr at teksten ikke har blitt gjort offentlig tilgjengelig.

Lisenser og kopirettigheter

Alle fag- og vitenskapelige artikler publiseres under CC BY-NC 4.0-lisens. Det betyr at man fritt kan kopiere og distribuere en slik artikkel eller dens innhold (for eksempel en figur) i hvilket som helst medium, men materialet kan ikke benyttes til kommersielle formål. Du kan også endre eller bygge videre på materialet.

Forutsetningene for slik bruk er at du krediterer forfatterne og kilden, indikerer om endringer har blitt gjort, og lenke til Creative Commons-lisensen.

Kunstig intelligens

Dersom du har brukt et kunstig intelligens-verktøy i utarbeidelse av et manuskript, må dette angis i metodedelen av artikkelen. Du må beskrive i hvilken grad og hvordan verktøyet ble brukt, i tillegg til type verktøy (for eksempel Open AI ChatGPT eller Microsoft Copilot), versjon, dato for bruk og instruksjonen du ga til chatboten (prompt).

Forfatterne av artikkelen har ansvaret for at innholdet er korrekt, at artikkelen ikke inneholder plagiert tekst og at kilder siteres.

Vi godtar ikke at en chatbot føres opp som forfatter av en artikkel.

Manusbehandling og publiseringsprosess

Når du har sendt inn manuskriptet ditt via ScholarOne, vil du motta en automatisk bekreftelse på at innsendingen er fullført. Når artikkelen er mottatt, gjennomgår den en første redaksjonell vurdering. Her avgjør vi om temaet er relevant for Bioingeniøren, og om forfatterveiledningen er fulgt. På dette stadiet kan forfatterne bli bedt om å korrigere eventuelle mangler før ny innsending. Artikkelen kan også bli refusert.

Dersom temaet er aktuelt og de formelle kravene er oppfylt, vil artikkelens videre behandling avhenge av sjangeren. For de vitenskapelige sjangrene (originalartikkel, oversiktsartikkel og kort rapport) vil manuskriptet sendes videre til fagfellevurdering. Fagfellene vil normalt være to eksperter innenfor det aktuelle temaet. Bioingeniøren opererer med delvis åpenhet; fagfellene kjenner forfatternes identitet, men ikke omvendt. En fagfelle kan likevel velge å gjøre seg kjent for forfatterne ved å underskrive vurderingen med eget navn.

Når fagfellene har gitt sin vurdering, foretas en ny redaksjonell vurdering med fire mulige utfall:

  1. Artikkelen godkjennes
  2. Artikkelen krever mindre endringer før godkjenning
  3. Artikkelen krever større endringer før godkjenning
  4. Artikkelen refuseres

Du vil få en tilbakemelding fra en av våre vitenskapelige redaktører om hvilke endringer som ønskes, sammen med fagfellenes kommentarer. Tidsfristen for å levere et revidert manuskript varierer avhengig av hvor omfattende de ønskede endringene er. Du skal også svare konkret på hver av fagfellenes kommentarer (i kronologisk rekkefølge) i et eget svarbrev. Du sender inn svarbrevet, den reviderte versjonen av manuskriptet og eventuelt oppdaterte figurer/tabeller i Scholar One.

De andre artikkeltypene (fra fagmiljøene, resymé, essay og doktorgrad) vil normalt ikke fagfellevurderes, men vurderes og følges opp av redaksjonens vitenskapelige redaktører. Her vil du også få tilbakemeldinger fra en vitenskapelig redaktør med forslag til endringer. Du leverer revidert versjon av manuskriptet i Scholar One.

Det er ikke uvanlig at manuskriptet må gå noen runder fram og tilbake før det eventuelt blir godkjent for publisering.

Når manuskriptet er godkjent går det videre til språklig og teknisk bearbeiding, og kan bli noe endret i forhold til din opprinnelige tekst. Du vil bli kontaktet dersom det er noe vi lurer på angående formuleringer, figurer og illustrasjoner.

Manuskriptet vil deretter bli satt opp av layout-ansvarlig, og du vil få en pdf-fil med utkast til artikkelens utseende i papirutgaven. Dette er siste korrekturlesing, og det viktig at du ser nøye gjennom teksten og eventuelle figurer og tabeller, og melder fra dersom du mener noe er blitt feil eller misvisende.

Slik sender du inn artikkelen

Bioingeniøren benytter det nettbaserte manuskripthåndteringssystemet ScolarOne .

Du vil bli veiledet gjennom denne prosessen av systemet.

Det kan være lurt å ha manuskriptfilen åpen slik at du har sammendrag, nøkkelord, figur- og tabelltekster lett tilgjengelig for å kopiere inn der det er aktuelt.

for fagfeller og forfattere

Tilbake til hovedsiden

Powered by Labrador CMS