Informasjon og veiledning til fagfeller
Bioingeniøren er et vitenskapelig tidsskrift der artikler i sjangrene Originalartikkel, Oversiktsartikkel og Kort rapport fagfellevurderes og gir publikasjonspoeng.
Vi tar imot manuskripter innen laboratoriefag, samt artikler om bioingeniørutdanning og profesjonsutvikling. Bioingeniøren publiserer artikler på norsk (bokmål og nynorsk), svensk og dansk.
Bioingeniøren er et åpent tidsskrift (Open Access). Alle artikler er gratis tilgjengelige på vår nettside, og det er gratis å publisere hos oss. Våre vitenskapelige artikler er søkbare i Directory of Open Access Journals (DOAJ).
Viser ellers til forfatterveiledningen i Bioingeniøren.
Krav til vitenskapelige artikler
Vitenskapelige artikler må tilfredsstille Universitets- og høgskolerådets (UHRs) krav:
- Presenterer ny innsikt.
- Er i en form som gjør resultatene etterprøvbare eller anvendelige i ny forskning.
- Er i et språk og har en distribusjon som gjør den tilgjengelig for de fleste forskere som kan ha interesse av den.
- Har rutiner for fagfellevurdering (refereeordning).
Bioingeniøren publiserer vitenskapelige fagartikler som er vurdert av to fagfeller. Fagfellenes funksjon er rådgivende, og arbeidet er ulønnet.
Krav til fagfeller
For å være fagfelle i Bioingeniøren må man ha:
- Minimum mastergradskompetanse
- Hatt en selvstendig rolle i forskningsarbeid
- Relevant yrkeserfaring
- Publisert i fagvitenskapelige tidsskrift
Anonymitet og fortrolighet
Det er delvis anonymitet mellom forfatter og fagfeller (fagfellen vet hvem forfatteren er).
Innholdet i manuskriptet behandles som fortrolig informasjon inntil artikkelen eventuelt er publisert. Fagfeller skal makulere/slette manuskriptet når oppdraget er utført.
Prosess for fagfellevurdering i ScholarOne
Aktuelle fagfeller vil motta en forespørsel fra vårt publiseringssystem ScholarOne om å påta seg rollen som fagfelle, sammen med et sammendrag av artikkelen.
Dersom du bekrefter henvendelsen, vil du få tilsendt det fullstendige manuskriptet, inkludert relevante figurer og tabeller. All videre kommunikasjon og arbeid med fagfellevurderingen foregår i ScholarOne, hvor dere svarer på spørsmål i henhold til våre retningslinjer. Kommentarer og forslag til endringer kan også gjøres direkte i en Word-fil, som må lastes opp i ScholarOne.
Vurdering av manuskriptet
Det forventes at fagartikler som skal publiseres i Bioingeniøren er gjennomgått med et kritisk blikk og at feil eller mangler blir påpekt.
Bioingeniøren har utarbeidet en veiledning for artikkelforfattere som skal følges. Fagfeller bør blant annet kommentere artikkellengde og eventuelt komme med forslag til tekst eller tabeller/figurer som er overflødige.
Alle kommentarer, forslag til endringer eller anbefalinger skal begrunnes kort. Bruk funksjonen «Spor endringer» om dere skriver direkte i en word-fil.
Husk at alle kommentarer skal leses av artikkelforfatteren! Skriv kommentarene i en nøktern og nøytral tone.
Det er også mulig å komme med kommentarer til redaksjonen i et eget felt, som ikke forfatterne har tilgang til.
Manuskripter som refuseres kan anbefales omarbeidet til en annen sjanger.
Fagfeller skal returnere vurderingen innen fire uker fra mottatt dato. Hvis det ikke er mulig, må fagfeller kontakte redaksjonen og eventuelt avtale et senere tidspunkt.
Hvis fagfellene har anbefalt store endringer av manuskriptet kan de bli bedt om å foreta en ny vurdering etter at forfatteren har gjort endringer.
Spørsmål som fagfeller skal svare på under vurderingen av artikkelen
- Er manuskriptet relevant for målgruppen?
- Gir sammendraget et konkret og informativt inntrykk av hva artikkelen handler om?
- Presenterer manuskriptet aktuell og ny kunnskap?
- Er metodene presentert tilfredsstillende?
- Er den teoretiske bakgrunnen for artikkelen gjort rede for?
- Kommer hensikten/formålet tydelig fram?
- Er språket akseptabelt?
- Er resultatene presentert på en hensiktsmessig og forståelig måte?
- Diskuterer forfatteren svakheter og mangler ved studien?
- Er konklusjonene i tråd med innhold og resultater?
- Er referansene oppdaterte og relevante for temaet?
- Er referansene angitt i henhold til retningslinjene?
- Ivaretar manuskriptet etiske prinsipper?
- Er mulige interessekonflikter opplyst?
Mulige anbefalinger
- Publisering i nåværende form
- Publisering etter mindre endringer
- Revurdering etter større endringer
- Anbefales ikke publisert
I tillegg til besvarelse av spørsmålene, er det et felt hvor du skriver konkrete kommentarer til forfatterne. Det er også mulig å laste opp filer (f.eks kommentert versjon av manuskript, figurer og tabeller).
-
Utformingen av en artikkel
På denne siden finner du generelle retningslinjer for utformingen av fagartikler og vitenskapelige artikler. Det er viktig å følge disse retningslinjene, da det forenkler prosessen med vurdering og bearbeiding av manuskriptene.
-
Generell informasjon
Her finner du viktig informasjon om blant annet språk, forfatterskap, etikk, rettigheter og prosessen med innsending, behandling og publisering av manuskripter.
-
Sjekkliste før innsending av manuskript
Før du sender inn manuskriptet er du viktig at du har fulgt forfatterveiledningen og oppfylt alle kriteriene til artikkelen. Sjekk derfor:
-
Originalartikkel
Originalartikler er basert på egne innsamlede og bearbeidede data. Denne sjangeren inkluderer også større metodesammenlikninger eller holdbarhetsstudier.
-
Oversiktsartikkel
Oversiktsartikler bygger på en omfattende gjennomgang, vurdering og oppsummering av tidligere publisert forskning innenfor et bestemt tema.
-
Kort rapport
Denne artikkeltypen omfatter korte artikler som baserer seg på originale data og egner seg til mindre studier. Eksempler kan være metodesammenligninger, metodebeskrivelser, kasuistikker eller studier knyttet til interferens eller feilkilder.
-
Fra fagmiljøene
Denne artikkeltypen skal presentere aktuell kunnskap eller vise hvordan kunnskap er tatt i bruk i praksis. Den skal være relevant for bioingeniører, og kan ha tema fra teori, forskning eller praksis.
-
Resymé
Et «Resymé» er et sammendrag av en fagartikkel fra et annet tidsskrift, som kan være av interesse for bioingeniører.
-
Doktorgrad
I denne spalten ønsker vi at bioingeniører som har tatt en doktorgrad gir en kort presentasjon av arbeidet sitt.
-
Essay
Et essay skal kunne åpne for refleksjon rundt egen eller andres erfaringer. Sjangeren gir mulighet til å drøfte aktuelle problemstillinger og skape faglig debatt. Dette kan omfatte alle forhold relatert til bioingeniørfaget.